bilgiz.org

Alıştırmalar 1




Sayfa4/7
Tarih30.09.2017
Büyüklüğü430.27 Kb.
TipiYazi

Indir 430.27 Kb.
1   2   3   4   5   6   7

16.PNR’ ın 6.satırında havayolundan ne istenmiştir? Bu talebe gelen cevabın anlamı nedir?
  2.SIRADAKİ UÇUŞ İÇİN CAM KENARI ( W ) YER TALEP EDİLMİŞ HAVA YOLU KABUL ETMİŞ ( KK ) KONFİRME ETMİŞ
17.PNR’ ın 7. satırında havayolundan ne iştenmiştir? Bu talebe cevap gelmiş midir?
    KABİNDE CANLI HAYCAN CEVAP GELMEMİŞ
18.PNR’ın 8. satırında havayolundan ne istenmiştir.Bu talebe gelen cevabın anlamı nedir?
    DOĞUM GÜNÜ PASTASI TALEP  EDİLMİŞ UC KABUL EDİLMEMİŞ

                                                                           ALIŞTIRMA 36


1.Gönderilen email’ lerin REPLY TO bölümünde ofis mesaj adresi olarak abctur@yahoo.com adresinin çıkması için bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak giriş nedir? WM/ADD/RPYO/ABCTUR@YAHOO.COM
2.REPLY TO adresini görüntüleme girişi nedir? (ofis için yaratılmış ) WM/DIS/RPYO

3.REPLY TO adresi hangi girişle iptal edilir? ( ofis için yaratılmış ) WM/DELRPY


4.PNR‘a APE formatı ie girilmiş email adresine detaylı rezervasyon dökümü hangi girişle yollanır?
        IEP-EML-ABCTUR@YAHO.COM

                                                                  ALIŞTIRMA 37 MÜŞTERİ DOSYALARI PDN S:84


1.Müşteri dosyayı yaratmak için yapılması gereken ilk girişi yazınız.( profile mod’ a giriş ) PM
2.Yaratılan müşteri dosyasını kaydedip profile mode’ dan çıkma girişini yazınız. PEE
3.Gezgin soyadlı yolcunun müşteri dosyasını görüntüleme girişini yazınız. PN/-GEZGIN
4.Yaratılmış olan tüm şirket dosyalarının listesini görüntüleme girişini yazınız. PLT
5.Görüntülenmiş listeden 5.sıradaki dosya açma girişini yazınız.
6.PNR’ daki 3. yolcu için müşteri dosyası yaratma girişini yazınız. PC/-3
7.Ekranda açık olan bür müşteri dosyasını iptal etme girişini yazınız. PX
8.Müşteri dosyasından PNR’ a transfer edilebilen tüm bilgilerin aynı anda transferi girişini yazınız. PT*

Aşağıdaki ekran görüntüsüne göre



TRAVELLER PROFILE EXISTS-TYPE Y TO PROCEED

OR N TO DISPLAY PROFILE/LIST

*PROFILE MODE*


9.Kullanıcı yeni bir dosya yaratmaya çalışırken bu mesaj çıkarsa anlamı nedir? Mevcut dosyayı görmek için hangi giriş yapılmalıdır? N DERİZ DEVAM EDER
                               PDN MÜŞTERİ DOSYA ALIŞTIRMA 38 MÜŞTERİ DOSYASI PDN1
İsmini kendiniz verebileceğiniz bir yolcu için aşağıdaki detaylar ile müşteri dosyası yaratınız.
     
PM     NM1SARI/HASAN
Ev telefonu 0 216 349 35 45 İş telefonu 0 212 245 14 35 Email adresi
abc@hotmail.com
APH-0 216 349 35 45                 APB-0 212 245 14 35                     APE-ABC@HOTMAIL.COM
Sadece acente tarafından görülecek şekilde , ücretsiz transfer ile ilgili not girişi yapınız.
RC UCRETSIZ TRANSFER
VIP olduğu bilgisini giriniz. MEMBER OF TURKISH PARLIAMENT
Deniz ürünleri yemek talebi giriniz.( sea food meal )
SRSFML
Emirates Havayolu’ na ( EK ) ait frequent flyer kart numarası: 33322111   
  FFNEK-3332211
Havaalanına ücretsiz transfer yapıldığı bilgisini dosyanın notlar bölümüne giriniz.
PN HAVAALANI UCRETSIZ TRANSFER
PNE    PEE      KAYDEDER       PIE BU MODDAN ÇIKIŞTIR
                                                                     ALIŞTIRMA 39 PDN2
Yukarıdaki alıştırmada yaratmış olduğunuz bilgileri PNR’ a transfer etme yöntemiyle aşağıdaki uçuşlara yer alıp PNR yaratınız.
20 DEC İstanbul Singapur EK Havayolu Y class
AN20DECISTSIN/AEK SS1Y1
10 JAN Singapur İstanbul EK Havayolu Y class
AN10JANSINIST/AEK SS1Y1
Bilet hemen kasiliyor
TKOK
PDN/-SARI/HASAN müşteri dosyasını çağırma
PT* BİLGİLERİ GETİRİR 
TKOK ER
--- RLP ---
RP/ISTT12903/ISTT12903 TF/SU 25MAR09/1705Z 2OOT63
1.SARI/HASANMR
3 AP 532252365
4 APE HASAN77@HOTMAIL.COM
5 TK OK25MAR/ISTT12903

                                                  MÜŞTERİ DOSYA ALIŞTIRMA 40 PDN3
Ayşen Solmaz ve 38 numaralı alıştırmada yaratmış olduğunuz PNR için aşağıdaki uçuşlara yer alarak PNR yaratınız.(müşteri dosyası olan yolcunuzun bilgilerini dosyadan transfer ediniz.)  NMISOLMAZ/AYSENMRS
Ayşen Solmaz’ ın telefon numarası 212 12 12 . Biletler hemen kesiliyor
AP2121212 TKOK
10 MAR Ankara Madrid TK Havayolu C class
AN10MARANKMAD/ATK SS2Y1
28 MAR Madrid Ankara TK Havayolu C class
AN28MARMADANK/ATK SS2Y1
PDN/-SARI/HASAN     müşteri dosyasını çağırma
*T* SARI/HASANMR L93XZ2 PDN/-SARI/HASAN GELDİ
------- PNR TRANSFERABLE DATA N ISTT12903
1 A NM 1SARI/HASANMR
2 A AP 532252365
3 A APE -HASAN77@HOTMAIL.COM
------- PROFILE NOTES
HAVAALANI UCRETSIZ TRANSFER
H R ZAMAN FAZLA BAGACI OLUR
PT*      PT* BİLGİLERİ PNR A ATAR
TKOK
ER
--- RLP --- VE UÇUŞ DEYATLARI GELİRSE DOĞRU TAŞINMIŞTIR
MÜŞTERİ DOSYASINDA DEĞİŞİKLİK YAPMAK İSTİYORUM
PDN/-SARI/HASAN
PM
İSTENEN DEĞİŞİKLİK YAPILIR (XE SİLME , YENİ BİLGİ EKLENİR) PEE ENTER YAPARIZ

                                                                   ALIŞTIRMA 41 AMADEUS FİYAT HESAPLAMA S:89


1.İstanbul Oslo parkurunda 28 SEP gidiş , 10 FEB dönüş olmak üzere tüm havayolları ücretlerini görüntüleyiniz?
CEVAP: FQDISTOSL/D28SEP*10FEB/S
2.Istanbul Paris parkurunda AF Havayolunun sadece yaşlılık ve işçi indirimli ücretlerini görüntüleyiniz.
CEVAP: FQDISTPAR/AAF/R,-CD-DL
3.İzmir Münih ( Münih ) parkurunda TK Havayolunun 12 MAR gidiş, 28 APR dönüş olmak üzere ücretlerini görüntüleyiniz.   
CEVAP : FQDIZMMUC/ATK/D12MAR*28APR
4.İstanbul Oslo parkurunda 17 JAN itibariyle geçerli TK ve SK Havayolu ücretlerini görüntüleyiniz.
CEVAP: FQDISTOSL/D17JAN/ATK,SK
5.İstanbul Roma parkurunda TK Havayolu ücretlerini 10 NOV 2007 için görüntüleyiniz.(geçmiş tarihli ücret görüntüleme)
  CEVAP: FQDISTROM/ATK/D10NOV07

6-9arası soruları aşağıdaki ekran görüntüsüne göre cevaplayınız.



10JAN06**10JAN07/TK  ISTNYC/NSP;AT/TPM    5009/MPM         6010
LN  FARE  BASIS     OW       EUR    RT     B     PEN    DATES/DAYS   AP   MIN  MAX    R
05  CH1MCP                                     1037    C     ------S06JAN    25JAN+ --    ----     1M        R
                                                                                       B31OCT    -------
06  YHSOWCD         441                   882     Y    ------ S06JAN   25JAN+ --     ----    12M  +   M
                                                                                       B31OCT     ----
07  BHPX12M                                   813      B    +++  S06JAN   25JAN+ --     -----    12M  + R
                                                                                      B310CT     ----
08  HHZZ                 370                   740      H     ---    S06JAN     25JAN+ --   ----       -----     R
                                                                                      B31OCT   ----
09 BHX12MCD                                691      B     ++   S06JAN    -25JAN+ --   -----     12M+M
                                                                                      B31OCT    -----
10  KHPX3M                                    688      K     ++   S06JAN     25JAN+ --   -----     3M +R
                                                                                      B31OCT    ---
11  MHPX1M                                   597      M  NRF  S06JAN     25JAN +  --    ----    1M+R


6.Ücretler hangi havayolundadır?Hangi tarih için istenmiştir? Geçerli olduğu parkur nedir?
      CEVAP: TK,10JAN07 ISTNYC
7. 6. Satırda bulunan ücret tüm yolcular tarafından kullanılabilir mi? CEVAP: CD SADECE YAŞLI
8.10. Satırda bulunan ücretin tarih kısıtlaması nedir? CEVAP: 06JAN 25JAN ARASI GEÇERLİ
9.11.Satırda bulunan ücretin ceza kuralı var mıdır? CEVAP: EVET VAR NRF YAZIYOR

10.Soruyu aşağıdaki ekran görüntüsüne bakarak cevaplayınız.



FQN11*LI

**RULES DISPLAY **                                                                     TAX   MAY    APPLY
28SEP07**28SEP07/TK   ISTMUC/NSP;EH/TPM                        978/MPM   1173
LN FARE BASIS     OW    EUR    RT    B   PEN     DATES/DAYS             AP MIN MAX   R
11  KLSPX8D                                   249 K   NRF    S26SEP    31OCT+       --   --        8         R
                                                                                   B31OCT   -----
FCL: KLSPX8D            TRF:        21  RULE:    TRR5    BK:    K
PTC: ADT-ADULT                                       FTC:  XEX-REGULAR     EXCURSION
OPTION  LIST
RU. RULE  APPLICATION                                MX:MAX  STAY
SE. SEASONS                                                      SR. SALES  RESTRICT
AP. ADVENCE RES/TKT                                   FL. FLT  APPLICATION
CD. CHILD   DISCOUNTS                                 OD. OTHER  DISCOUNTS
SO. STOPOVERS                                                 TF. TRANSFERS/RTGS
TE. TKT ENDORSEMENT                                 PE. PENALTIES
CO. COMBINABILITY


10.Satış kuralları ( SR – sales restrictions ) ve cezalar (PE – penalties ) paragraflarını görüntüleme girişi nedir? FQN11*SR,PE
11-12 arası soruları aşağıdaki not görüntüsüne göre cevaplayınız.


PTC: YTH-YOUTH  CONFIRMED                 FTC: PSZ-YOUTH/STUDENT  PROMOTIONAL
          STU- STUDENT
EL.ELIGIBILITY
VALID FOR YOUTH  CONFIRMED    13-24   WITH  ID
              NOTE –
              PROOF OF AGE/PASSPORT OR OTHER OFFICIAL DOCUMENT/
              MUST BE PRESENTED AT TIME OF TICKETING.
VALID FOR STUDENT  13-27   WITH  ID
             NOTE –
            STUDENT CERTIFICATE MUST BE PRESENTED AT TIME OF TICKETING


11.Görüntü,ücret notunun hangi paragrafına ait dir? CEVAP: EL.ELIGIBILITY GEÇERLİ KİMSELER
12.Genç yolcular için bu ücretin kullanılabileceği yaş kısıtlaması nedir? CEVAP: 13 24 YAŞ YADA GENÇ YOLCU
13.Aşağıdaki ekran görüntüsü ücret notunun hangi paragrafına aittir? Ne anlama gelmektedir?    CEVAP: AP.ADVANCE RES
ÖNCEDEN REZERVASYON VEYA SATIN ALMA KURALI


AP.ADVANCE RES /TKT
RESERVATIONS ARE  REQUIRED FOR ALL SECTORS.


14.Aşağıdaki ekran görüntüsü ücret notunun hangi paragrafına aittir? Ne anlama gelmektedir?
CEVAP: FL.FLT APPLICATION GEÇERLİ OLDUĞU UÇUŞLAR


FL.FLT APPLICATION

THE FARE CONPONENT MUST NOT BE ON
        ONE  OR MORE OF THE  FOLLOWING
            DL  FLIGHTS  2100   THROUGH 3662
            DL  FLGHTS   5913   THROUGH 6057
            AA  FLGHTS  6000    THROUGH 7999
THEN  THAT TRAVEL MUST BE ON
  ONE OR MORE OF THE  FOLLOWING
       ANY DL FLIGHT
       ANY AA FLIGHT


15.Aşağıdaki ekran görüntüsü ücret notunun hangi paragrafına aitdir?
       CEVAP: CD.CHILD DISCOUNTS ÇOCUK İNDİRİMİ


CD.CHILD DISCOUNTS
 ACCOMPANIED CHILD 2-12 – CHARGE  67 PERCENT OF THE FARE
 TICKETING CODE – BASE FARE CODE PLUS CH
MUST BE ACCOMPANIED ON ALL FLIGHTS IN SAME COMPARTMENT
BY ADULT 13 OR OLDER
OR – UNACCOMPANIED CHILD 8-12 – CHARGE 67 PERCENT OF THE FARE


16.Aşağıdaki ekran görüntüsü ücret notunun hangi paragrafına aitdir? Bu bilgiye göre sözkonusu ücretde yaşlılık indirimi uygulanabilir mi? CEVAP: OD. OTHER DISCOUNTS DİĞER İNDİRİMLER

OD. OTHER DISCOUNTS
NONE UNLESS OTHERWISE SPECIFIED


17.Aşağıdaki ekran görüntüsü ücret notunun hangi paragrafına aitdir? Buna göre yolcu nerelerde stop yapabilir? Ücreti nedir?
    CEVAP: O.STOPOVERS İSTANBUL DURAKLAMA YAPAR 85 EUR


O.STOPOVERS
FOR NHAPXIM TYPE FARES
                 1 STOPOVER PERMITTED EITHER OUTBOUND OR INBOUND IN IST AT EUR 85.00 


18.Aşağıdaki ekran görüntüsü ücret notunun hangi paragrafına aitdir? İptal ve değişiklikte ne tür bir ceza uygulanır?  
CEVAP: PE.PENALTIES CEZA İPTAL 85 EUR DEĞİŞİKLİK 40 EUR


PE.PENALTIES
CANCELLATIONS
       BEFORE DEPARTURE
        CHARGE EUR 85.00 FOR CANCEL/REFUND.
        CHILD/INFANT DISCOUNTS APPLY
             NOTE –
               FOR INFANT – PERMITTED WITHOUT CHARGE

         AFTER DEPARTURE


            TICKET IS NON-REFUNDABLE IN CASE OF REFUND
   CHANGES
ANY TIME CHARGE EUR 40.00 FOR REISSUE/REVALIDATIO


19-23 arası soruları aşağıdaki ekran görüntüsüne bakarak cevaplayınız.

28SEP07** 28SEP07/AA  CHIMIA/NSP

**FOR VAC FARE VERIFY SALES RESTRICTION AND ELIGIBILITY **

LN FARE BASIS           USD         PEN               DATES        DAYS          AP     MIN           MAX     RTG
01    J                       1534.88        -         -           -                 -             -         -                -         5
02    F                      1534.88         -        -           -                  -             -         -                -         5
03    Y                      1037.21         -        -           -                  -             -         -                -         5
04   F26T                   882.79         -        -           -        +         -            -         -                -         5
05   J26T                   882.79          -        -           -                   -            -         -                -         5
06  YUP26T               654.88          -   F28SEP      -       +         -            -          -                -        5
07  Y26T                   650.23          -          -         -                   -            -         -                 -        5
08  HR0TN                 906.05R       NRF     -          -                   -           +          -                -        5
09  HA0TN                 453.02        NRF      -         -                   -            +          -                -       501
10  MA0TN                 268.84        NRF     -          -                    -           +          -                -      501
11  MR0TN                 537.67R      NRF     -          -                     -          +          -                -        5
12  MLVUSA               254.00        +   S    -      031MAR+            -          -          -               60       5
13  MLCVUSA             216.00        +   S    -      031MAR+       123           -          -               60        5
14  LR0TN                  424.19R      NRF     -            -                 -           14       SU              30        5


19.14.satırda bulunan ücretin önceden alma ,minimum ve maksimum kalma kuralı nedir?
      CEVAP: AP 14 GÜN SU 30 GÜN
20.11.satırda bulunan ücret gidiş dönüş müdür? CEVAP: R ( RETURN ) GİDİŞ DÖNÜŞ EVET
21.12.satırda bulunan ücretin güzergah bilgisi nasıl görüntülenir? CEVAP: FQR12
22. 6. satırda bulunan ücretin tarih kısıtlaması nedir? CEVAP: F SON UÇUŞ 28 SEP E KADAR
23.13.satırdaki ücretin DAYS ( gün ) kısıtlaması nedir?
      CEVAP: HAFTANIN 1,2,3 GÜNLERİ PAZARTESİ , SALI , ÇARŞAMBA

24-25 ARASI soruları aşağıdaki ekran görüntüsüne göre cevaplayınız;



FQS11

** RULES DISPLAY **                                   TAX  MAY       APPLY
28 SEP07**28SEP07/TK   ANKPAR/NSP;   EH/TPM        1608/MPM         1938
LN FARE BASIS   OW     EUR    RT         B       PEN        DATES/DAYS         AP   MIN   MAX   R
11 QZZZ                130                  260        Q         40   +  S06JUL       31MAR+  -       -            -       R
                                                                                            B31OCT        -
PRIME    BOOKING     CODE    WHEN   NO   EXCEPTIONS   APPLY
     Q
EXCEPTIONS
VIA     TK    Y              REQUIRED           WITHIN    TR


24.Ücret hangi parkur için geçerlidir? ANK PAR
25.Yolcu bu parkurda aktarmalı uçuyorsa uçuşlarda hangi sınıflara yer alınmalıdır? DIŞ HATTA Q , İÇ HATTA Y

26-27 ARASI soruları aşağıdaki ekran görüntüsüne göre cevaplayınız;



FQR11

28SEP07**28SEP07/TK  ANKPAR/NSP;EH/TMP   1608 /MPM    1938
LN FARE BASIS        OW     EUR    RT    B  PEN   DATES/DAYS    AP  MIN MAX   R
11 QZZZ                      130                  260   Q   40  +  S06JUL    31 MAR+ -   -     -         R
                                                                                      B31OCT     -
ADDON                       SPECIFIED        TK2002      ADDON             EFF25AUG05
YY  MEANS       ANY   CARRIER
*  ANK-IST-PAR
*  ANK-IZM-IST-PAR

1   2   3   4   5   6   7






    Ana sayfa


Alıştırmalar 1

Indir 430.27 Kb.